23 Kasım 2007 Cuma

Sınav Duyurusu ve Açıklamalar


Sınav ne zaman yapılacak?

Kaymakam Özgür Azer Kurak İlköğretim Okulu ve Özkanlar İlköğretim Okulu 6., 7., ve 8. sınıfları için Bilişim Teknolojileri dersi yazılı sınavı Aralık ayının ilk haftasında (4 - 5 - 6 -7 Aralık) yapılacaktır.

Sınavda hangi konulardan soru çıkacak?

Sınav soruları ders esnasında dağıtılan toplam 7 sayfalık konu kağıtlarında yer alan konuları kapsamaktadır. Bu konulara web sitemizin "Konular" başlıklı bölümünden de ulaşabilirsiniz. Haftalara göre önemli konu başlıkları şu şekildedir:

Hafta 1: Temel Donanım Bilgisi: TAMAMI

Hafta 2: Temel Yazılım Bilgisi: TAMAMI

Hafta 3: Temel İşletim Sistemi Bilgisi: "Dosya sisteminin temel öğeleri." başlıklı kısım.

Hafta 4: Dosyaların Özellikleri: Sık rastlanan dosya uzantıları, dosya boyut birimlerinin birbirine dönüştürülmesi (MegaBayt'ı GigaBayt'a çevirmek gibi) ve dosya konumunun yazılması.

Hafta 5: Temel Ağ Bilgisi: TAMAMI

Hafta 6: Temel İnternet Bilgisi: İnternet'in kısa tarihçesi, URL alan adı uzantıları (gov, com v.s.) ve arama motorlarında kullanılan ileri arama teknikleri (AND, OR v.s.).

Sınavda kaç soru sorulacak ve sınav test mi olacak?

Sınavda toplam 16 + 2 soru yer alacaktır ve sınav 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. Sınavda;
20 puanlık çoktan seçmeli test sorusu
20 puanlık boşluk doldurma sorusu
20 puanlık doğru/yanlış sorusu
20 puanlık eşleştirme sorusu
20 puanlık kısa cevaplı klasik soru sorulacaktır.

Geçtiğimiz sene Hilal Necmiye Hüsnü Ataberk İlköğretim Okulu'nda benzer konular için uygulanan yazılı sınavın sorularına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sınavda tüm öğrencilere başarılar...

16 Kasım 2007 Cuma

Hafta 6: Temel İnternet Bilgisi

1. İnternet nedir?
İnternet, birbirine bağlı bilgisayarlardan oluşan, dünya çapında, çok büyük bir iletişim ağıdır. Kısaca “ağların ağı”, yani ağlardan oluşan büyük ağ olarak da ifade edilmektedir. Bir bilgisayarı İnternet’e bağlamak için modem gereklidir.

2. İnternet’in kısa tarihçesi.

İnternet’in tarihçesi 1969 yılında Amerikan Savunma Bakanlığının yürüttüğü bir askeri projeye dayanır. Bu tarihten itibaren İnternet on yıllar boyunca çeşitli gelişmeler göstermiş ve günümüzdeki halini almıştır. Günümüzde kullanılan İnternet protokolü 1983 yılından bu yana kullanılmaktadır. İnternet üzerinden ilk elektronik posta (e-posta) 1976 yılında gönderilmiştir ve bu olayla birlikte İnternet popülerlik kazanmaya başlamıştır.

Türkiye’de İnternet ile ilgili çalışmalar 1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından başlatılmıştır. Ekim 1992 tarihinde ilk İnternet bağlantısı (geçici deneme bağlantısı) Ege Üniversitesi’nden sağlanmıştır. İlk kalıcı bağlantı ise 1993 Nisan ayında ODTÜ’den gerçekleştirilmiştir ve bu bağlantı uzun süre ülkenin tek İnternet çıkışı olmuştur.

3. İnternet ile ilgili önemli kavramlar.

IP Adresi: Belli bir ağa bağlı cihazların ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları sayısal adreslerdir. (örnek: 212.174.189.120) İnternet adreslerini bu şekilde akılda tutmak zor olduğu için site adreslerini (URL) kullanırız.

Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız.


Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız.


Site Adresi (URL): İnternet üzerinde yayınlanan sitelere ulaşmak için kullanılan adreslerdir. Genellikle dört bölümden oluşur; “www” kısaltması, alan adı, alan adı uzantısı ve ülke kodu kısaltması. Bu bölümler arasında ayırıcı olarak nokta kullanılır. (örnek: www.meb.gov.tr) Önemli alan adı uzantıları ve açıklamaları şöyledir:

.gov: Kamu Kurumları
.com: Ticari Kurumlar
.org: Vakıf ve Organizasyon Kurumları
.mil: Askeri Kurumlar
.edu: Üniversiteler
.k12: İlköğretim, Lise ve Kolejler

Site adreslerini tarayıcı (browser) adı verilen programların adres çubuklarına yazarak ilgili siteye erişim sağlarız. Internet Explorer, ve Mozilla Firefox en çok tercih edilen tarayıcı programlardır.

Dosya İndirme (Download): İnternet ya da ağ ortamı üzerinden herhangi bir veriyi ya da dosyayı kendi bilgisayarına aktarma (kopyalama) işidir. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan dosya paylaşım programlarını (LimeWire, BearShare, Ares v.b.) kullanarak İnternet’e bağlanan diğer kullanıcıların bilgisayarlarından da dosya indirebiliriz.

4. İnternet üzerinden iletişim için kullanılan çeşitli araçlar.

Elektronik Posta (E-Posta): İnternet kullanıcılarının sayısal ortamda hazırlayıp birbirlerine gönderdikleri, yazılı, sesli ve görüntülü bilgiler içerebilen iletilere verilen isimdir. E-posta göndermek ve alabilmek için elektronik posta adresinizin olması zorunludur. Son yıllarda E-posta grupları da yaygın olarak kullanılmaktadır. E-posta grubunun adresine gönderilen herhangi bir e-posta tüm grup üyelerine iletilir.

Forumlar: Belirli konular ile ilgili fikirlerin tartışıldığı tartışma gruplarıdır. İnsanlar forumlar üzerinden iletişim kurarken çeşitli sorular sorar, cevaplar yazar, yorumlar yapar ve düşüncelerini forum kullanıcıları ile paylaşırlar.

Anlık İleti: Anlık ileti e-posta ve forum gibi İnternet üzerinden iletişim için kullanılan bir yöntemdir. MSN Messenger veya Skype gibi bir anlık ileti programı aracılığı ile bu programı kullanan diğer kullanıcılara yazılı, sesli ve görüntülü iletiler gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz bu iletiler karşı taraftaki kullanıcı tarafından anında görüntülenir. Siz de karşı taraftan gelen yanıt iletisini anında görebilirsiniz. Anlık ileti programları üzerinden dosya gönderip almakta mümkündür.

5. İnternet üzerinden sağlanan çeşitli hizmetler.

Elektronik Devlet (E-Devlet): Devletin vatandaşlara karşı yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile vatandaşların devlete karşı olan görev ve hizmetlerinin karşılıklı olarak elektronik iletişim ve işlem ortamlarında kesintisiz ve güvenli olarak yürütülmesidir. (Örnek: Okullara kayıt olma, sınavlara başvurma ve T.C. Kimlik No öğrenme gibi hizmetler.)

İnternet’te Alışveriş: İnternet’te çeşitli siteler üzerinden alışveriş yapma imkânı bulunmaktadır. Alışveriş sitelerinden yararlanmak için öncelikle ilgili siteye üye olunması ve çeşitli kişisel bilgilerin girilmesi gerekmektedir. 24 saat kesintisiz hizmet sunulması, çeşitli indirim ve kampanyaların düzenlenmesi, geniş ürün yelpazesine ulaşma imkânı ve ürünün eve teslim edilmesi İnternet’te alışverişin yararları arasındadır. Kişisel bilgilerin verilmesi, ödeme riskleri, kredi kartı bilgilerinin verilmesi ve satış sonrası hizmetlerde yaşanabilecek sorunlar İnternet’te alışverişin zararları arasındadır.

6. Arama Motoru kavramı ve ileri arama teknikleri.

İnternet’te yer alan içerik ve bilgiler arasında arama yapma imkânı veren sitelere arama motoru denilmektedir. Arama motorları web sitelerini otomatik olarak gezer ve gezilen sayfaların içeriklerini saklarlar. Bu içerik daha sonra indekslenir ve hızlı bir biçimde aranabilir hale getirilir. Kullanıcının aranmasını istediği bilgi bu indeks içinde aranır.


Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız.

11 Kasım 2007 Pazar

Hafta 5: Temel Ağ Bilgisi

1. Bilgisayar ağı ve çeşitleri.

Bilgisayar Ağı: Birbirine bağlanmış bilgisayarlardan oluşan gruba bilgisayar ağı denir. Bilgisayar ağlarını telefon hatlarına benzetebiliriz. Evlerimizdeki telefonlar birbirine çeşitli cihazlar ve kablolar aracılığı ile bağladır. Bilgisayar ağları da bilgisayarların kablolar ve çeşitli cihazlar ile birbirine bağlanmasıyla oluşur. Ağlar temel olarak iki çeşittir. Bunlar:

Yerel Alan Ağı – LAN (Local Area Network): Birbirine yakın mesafedeki bilgisayarların bir kablo ve ethernet kartı aracılığıyla bağlanmasından oluşan bilgisayar ağlarıdır. (Şekil.1) Buradaki maksimum mesafe fiber optik kablolar ile 2 km olabilir. Yani bir bina içindeki bilgisayarlar ya da birbirine yakın iki binadaki bilgisayarlar LAN ağıyla birbirine bağlanabilir. (Örnek: B.T. Sınıfındaki bilgisayar birbirine bağlanarak yerel bir ağ oluşturulmuştur.)

Not: Son yıllarda kablosuz yerel ağların kullanımı da yaygınlaşmıştır. Kablosuz ağlara bağlanmak için de ethernet kartı kullanılması gereklidir.

Geniş Alan Ağı – WAN (Wide Area Network): Coğrafi olarak uzak mesafelerdeki bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılır. Örneğin iki şehir arasındaki bilgisayarlar ya da iki ülke arasındaki bilgisayarlar bu ağ ile birbirine bağlanabilir. Bu ağa örnek olarak internet gösterilebilir. Donanım olarak modem, telefon kabloları, fiber optik kablolar ve uydu haberleşmesi kullanılır. (Şekil.2)

Şekil.1 Yerel Alan Ağı


Şekil.2 Geniş Alan Ağı


2. Ağlarda kullanılan donanım parçaları.

Bilgisayarları ağa bağlamak için çeşitli donanım parçaları kullanılır. Ağ bağlantılarını sağlayan başlıca iki donanım parçası şunlardır:

Ethernet Kartı: Ağdaki verileri ağ kablolarıyla taşınabilecek seviyeye dönüştürüp bilgisayar ve cihazların veri iletimini sağlayan ağ ara birim kartı. Ethernet kartları yerel alan ağlarında (LAN) kullanılır. Ethernet kartları, genel olarak, anakart üzerine entegre edilmiş şekilde yer alır. Kablosuz ağlara bağlanmamızı sağlayan ethernet kartları da vardır.

Modem: Sayısal verilerin telefon hatları üzerinden iletilmesi için gerekli olan çevrimi (analog-sayısal, sayısal-analog) yapan cihazdır. Modemler internet gibi geniş alan ağlarına (WAN) bağlanmak için kullanılır. Modemler dâhili veya harici olabilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ADSL modemler harici parçalardır.

3 Kasım 2007 Cumartesi

Hafta 4: Dosyaların Özellikleri

1. Başlıca Dosya Özellikleri

Bilgisayarda bilgiler dosyalar halinde saklanır. Tüm dosyaların ortak özellikleri vardır. Başlıca dosya özellikleri şunlardır:

a) Her dosyanın bir adı ve uzantısı vardır. (dosyaadı.dosyauzantısı şeklindedir.)
b) Her dosyanın bilgisayar hafızasında kapladığı bir alan –yani boyutu- vardır.
c) Her dosyanın bilgisayar hafızasında belirli bir konumu –yani adresi- vardır.
d) Her dosyanın bir oluşturulma tarihi –yani doğum günü- vardır.

2. Dosyaların özellikleri hakkında açıklamalar.

Dosya adı ve uzantısı: Bilgisayardaki her dosyanın bir adı olmak zorundadır. Bir dosyanın ismi silinir ve yeni isim girilmezse sistem hata mesajı verir ve ille de dosya isminin yazılmasını ister. Dosya ismi yazıldıktan sonra nokta (.) konulur ve dosyanın uzantısı yazılır. Dosya uzantıları dosyanın ne tür bir bilgi içerdiği ve hangi programla çalıştırılacağını belirtir. Dosya uzantıları genel olarak 3 karakter uzunluğundadır. (Örnek: istiklalmarşı.mp3) Çok sık rastlanan dosya uzantıları şunlardır:

· exe: uygulamaların uzantısı
· mp3, wma: müzik dosyası uzantıları
· jpg, gif, bmp: resim dosyası uzantıları
· mpg, avi: video dosyası uzantıları
· doc: Word yazı dosyalarının uzantısı
· xls: Excel dosyaların uzantısı
· ppt, pps: PowerPoint sunu dosyalarının uzantıları

Dosya Boyutu: Dosya boyutları bayt cinsinden ifade edilir ve 1024’ün katları şeklinde artar. Temel boyut birimi “bayt”tır. Bilgisayar boyut birimleri şunlardır:

Bayt (en küçük) < KiloBayt (KB) < MegaBayt (MB) < GigaByte (GB)
1 KB = 1024 Bayt 1 MB = 1024 KB 1 GB = 1024 MB

1 disket yaklaşık 1400 KB yani 1.37 MB kadar bilgi taşıyabilir. 1 CD ise 700 MB bilgi taşır. Yaygın olarak kullanılan normal DVD’ler yaklaşık 4500 MB (4.37 GB) bilgi taşırlar.

Dosya konumu:Dosyaların bilgisayar hafızasındaki adresleridir. Dosya konumları aşağıdaki gibi ifade edilir:

Sürücü Adı:\Klasör Adı\Alt Klasör Adı\dosyaadı.dosyauzantısı
(Örnek: C:\Müzik\Yerli Müzik\istiklalmarşı.mp3)

Dosya oluşturma tarihi: Dosyanın bilgisayar hafızasına ilk kaydedildiği günü ifade eden tarihtir. Dosyanın bilgisayara kopyalanma veya bilgisayarda oluşturulma tarihini belirtir.

Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız.


Not: Dosyaları insanlara benzetebiliriz. Şöyle ki, her insanın da bir adı, soyadı, doğum tarihi, belirli bir boyutu (kilosu ve boyu) ve belirli bir konumu (oturduğu evin adresi) vardır.